Pentru rezolvarea unor urgente prin stabilirea unui diagnostic corect, ca si in situatia realizarii unui plan de tratament, clinica noastra dispune de aparate de radiologie dentara panoramica . Am considerat absolut necesara aceasta dotare atat pentru completarea actului medical, cat si pentru a veni in sprijinul pacientilor care nu sunt astfel nevoiti sa se deplaseze pentru realizarea unor radiografii.
Aparatele radiologice sunt de ultima generatie, fiind o aparatura digitala ale carei principale beneficii sunt:
Posibilitatea prelucrarii imaginii pe calculator este unul dintre avantajele pe care imagistica digitala le are asupra filmului conventional. Producatorii includ in software-ul programelor o gama diversificata de metode de procesare, printre care: modificarea contrastului, inversarea tonurilor de gri, colorarea artificiala, realizarea de masuratori etc. Majoritatea senzorilor digitali existenti in prezent pe piata au o rezolutie a imaginii net superioara filmului conventional. Aceasta inseamna ca pe radiografiile digitale, medicul poate identifica informatii care nu ar fi fost vizibile pe un film conventional.
Radiografia dentara panoramica ofera o imagine a intregului aparat dento-maxilar putand vedea patologii osoase - chisturi , tumori, dinti inclusi - sinusurile maxilare, articulatiile temporo-mandibulare, fosele nazale, traseul anumitor nervi. Toate aceste date sunt extrem de importante pentru ca nu pot fi detectate la un examen clinic. Doar astfel se poate pune un diagnostic corect si oferi solutia unui tratament corespunzator cu rezultate cat mai bune si predictibile. Desi pare si este o investigatie complexa , cantitatea de radiatii este extrem de mica.
RADIOGRAFIILE DENTARE LA COPII
In cazul copiilor, razele X pot fi folosite pentru supravegherea dintilor care erup, permitand medicului dentist pedodont diagnosticarea problemelor si intocmirea planului de tratament stomatologic. Daca problemele dentare sunt identificate si tratate inca din stadiu incipient, tratamentele ulterioare sunt mult mai confortabile pentru copilul dumneavoastra si, in acelasi timp, mai ieftine.
Academia Americana a Dentistilor Pediatri recomanda examinarea cu Raze X la fiecare 6 luni pentru copiii cu risc mare de aparitie a cariilor.Stomatologii pediatri sunt foarte preocupati de minimalizarea expunerii pacientilor la radiatii. In conditiile de siguranta actuale, cantitatea de Raze X primite in urma unei examinari este foarte mica, iar riscul este neglijabil. Pe scurt, radiografia dentara reprezinta un risc mult mai mic decat o problema dentara neidentificata si netratata.
DOZE DE RADIATII
Unitatea de masura pentru dozele de radiatii care ajung în organism este « milisievert » (mSv). Experţii Colegiului American de Radiologie si ai Societatii de Radiologie din America de Nord apreciaza ca doza maxima admisa de radiatii acumulate pe durata unui an nu trebuie sa depasească 20 mSv. Dintre toate investigatiile cu Raze X, radiografia dentara este cel mai putin iradianta, doza de radiatii emise fiind de numai 0,02 mSv.
Sursa de radiatii | Doza |
---|---|
Radiografie dentara | 0,02 mSv |
Mamografie | 1-2 mSv |
CT toracic sau pelvis | 4-8 mSv |
CT complet | 10-12 mSv |