Tratament de profilaxie Servicii stomatologie Balti

DETARTRAJ

Importanta detartrajului:
De multa vreme, s-a observat ca lipsa igienei orale sau efectuarea defectuoasa a acesteia cauzeaza depunerea, la suprafata dintilor, a tartrului si aparitia coloratiilor.

Profilaxia si detartrajul trebuie facute, in mod normal, la un interval de 6 luni, indiferent daca exista sau nu inflamatie sau sangerare a tesutului gingival. Este prima metoda de profilaxie recomandata impotriva aparitiei cariilor si a bolii parodontale. La persoanele care depun tartru mai usor, detartrajul se poate face si la interval de 3-4 luni.

Primul semn al tartrului este inflamarea gingiilor sau sangerarea lor frecventa la periaj.

La inceput, tartrul este alb-galbui. In timp, din cauza alimentelor consumate si a fumatului, el capata o culoare maronie. Acesta apare intr-un interval de 12-24 de ore de la ultimul periaj, ducand la formarea cariilor si la aparitia bolilor parodontale.

Detartrajul este absolut necesar pentru prevenirea bolii parodontale, dar și pentru incetinirea evolutiei sale. Tartrul poate aparea la orice varsta, atat la adulți, cat si la copii. Indepartarea se poate face numai de catre medic prin detartraj.

Detartrajul face parte, in mod obligatoriu, din cadrul igienei buco-dentare si a prevenirii imbolnavirii gingiilor.
In functie de localizarea lui pe dinte, in raport cu marginea gingivala, tartrul dentar poate fi supragingival sau subgingival.Zonele predispuse la depunerea tartrului sunt:

  1. Fata interna a dintilor de jos;
  2. Fata dinspre obraz a molarilor de sus;
  3. Dintii nefolositi in masticatie;
  4. Dintii inghesuiti;
  5. Zonele in care igienizarea este neglijata;
  6. Suprafetele puntilor si protezelor dentare.

Multi pacienti fac greseala de a se opune detartrajului pe care medicul il recomanda, in mod curent, chiar de la prima sedinta, facand obiectia ca inlaturarea pietrei le-ar slabi dintii.

Medicul va trebui sa-l convinga pe pacient ca inlaturarea pietrei nu numai ca nu-i poate aduce niciun neajuns, ci dimpotriva, este o interventie absolut necesara unei bune stari a dintilor.

Detratrajul se poate realiza manual sau cu ajutorul aparatelor cu ultrasunete si al celor cu airflow.

In concluzie, detartrajul trebuie sa fie prima manevra stomatologica dinainte de inceperea oricarui tratament stomatologic, pentru a oferi medicilor stomatologi o vizibilitate buna, in vederea obtinerii unui diagnostic corect si complet.

PERIAJ

Periajul profesional este o masura de preventie care trebuie facuta cel putin o data la 3 luni.

Periajul profesional are rolul de a indeparta placa bacteriana de pe suprafata dintilor, precum si petele dentare externe cauzate de alimente colorate, fumat, consum excesiv de ceai, cafea sau vin rosu.

Periajul profesional se executa in cabinet, cu o periuta rotunda montata la scaunul dentar si o pasta speciala cu diferite arome, asigurand astfel o igienizare mult mai profunda si o lustruire a suprafetei dintilor.

AIRFLOW

Air-Flow-ul este un tratament de ingrijire si preventie, care ajuta la o igienizare profesionala completa. Acest procedeu se realizeaza cu ajutorul unui aparat care genereaza un jet de aer cu apa si bicarbonat de sodiu, cu o presiune mare, jetul fiind proiectat atat pe suprafetele dentare cat si in zonele interdentare si subgingivale – zone inaccesibile periajului manual. Jetul de apa care contine particule abrazive de bicarbonat indeparteaza foarte eficient tartrul si toate petele existente pe suprafata dentara.

Alte services

Contacteaza-ne

Suna acum si primeste o consultare telefonica gratuit !

Expediaza-ne un mesaj