Foarte important, fiecare pacient, inainte de a beneficia de tratamentul prin implanturi, trebuie sa stie foarte clar ce are de urmat post-operator, pentru a oferi implanturilor o durata de viata cat mai lunga!

Implanturile au nevoie de o ingrijire minutioasa zilnica, ingrijire ce este asemanatoare in totalitate dintilor naturali.

Cea mai importanta zona in mentinerea integritatii unui implant este reprezentata de portiunea unde gingia intalneste titanul implantului si formeaza un „sigiliu biologic” cu rol de a proteja implantul dentar integrat in os de agresiunea microbilor prezenti in mediul bucal.

Ce se intampla daca se acumuleaza mancare şi microbi (pe scurt, placa bacteriana) in jurul implanturilor si pe lucrarea protetica?

  • gingiile se vor inrosi, se vor tumefia şi veti simti tensiune, chiar durere.
  • se va distruge acel spatiu biologic cu rol protector, iar microbii din cavitatea bucala vor patrunde spre osul care sustine implantul. Acest lucru va determina rezorbtia osului in jurul implanturilor, iar in timp acestea se vor pierde!
  • neigienizandu-se corect, resturile alimentare, respectiv placa bacteriana, va produce un miros urat al cavitatii bucale (asa-numita halena)

Ca sa asigurati o durata mai mare de viata a implanturilor dumneavoastra, aveti doar 2 lucruri simple, dar extrem de importante, de urmat:

  • igiena trebuie sa fie exemplara
  • control periodic de 2 ori pe an la medicul dumneavoastra dentist

Cum va puteti mentine implanturle si lucrarea protetica curate?
Nu aveti decat sa urmati 3 pasi simpli:

  1. Periajul
  2. Utilizarea atei dentare.
  3. Clatitul bucal

Totul este extrem de simplu!

1. Periajul implanturilor

  • Este recomandat sa curatati implanturile dupa fiecare masa sau cel putin de doua ori pe zi – dimineata si seara. Periajul se face ca la dintii naturali atat pe fata vestibulara (catre obraz) cat si pe cea palatinala/linguala. (spre cerul gurii sau spre limba)
  • Pentru curatirea implanturilor sunt recomandate perii dentare cu peri medii
  • Sunt foarte utile si periile interdentare sau cele cu varf conic (end-tufted).
  • In caz ca utilizati o periuta dentara electrica, periajul se va face cu mare grija, pentru a nu rani gingia (cititi instructiunile periutei electrice)
  • Periajul dentar se va face fara graba. Luati pe rand fiecare parte a dintilor, pana cand va veti forma un obicei bine-stabilit (exemplu, mergeti in sensul acelor de ceasornic, incepand cu dintii din stanga jos)
  • Pentru periaj puteti folosi orice pasta de dinti (nu este recomandata o pasta de dinti abraziva care ar putea zgaria implanturile).
  • Foarte important, nu uitati sa periati limba, gingiile si obrajii – acest lucru va va ajuta sa va mentineti respiratia proaspata.

2. Utilizarea atei dentare

Exista mai multe tipuri de aţa dentara: subtire, groasa, cu sau fara ceara. Ata dentara cu ceara aluneca mai bine peste suprafeţele dentare. De asemenea exista ata dentara care este impregnata cu menta sau fluorizi. Ata dentara este conceputa pentru a avea acces in zonele pe care periuta de dinti nu le poate curati. Noi va recomandam o ata dentara din matase pura.

3. Clatitul bucal

Cu apa de gura se clateste timp de un minut, de doua ori pe zi (dimineata si seara). Dupa clatire timp de 30 minute nu se consuma alimente si nu se beau lichide. Utilizarea apei de gura se face in completarea periajului dentar si a curatirii cu ata dentara si nu inlocuieste aceste proceduri de igiena. Apa de gura va ajuta sa va reimprospatati respiratia si sa indepartati resturile alimentare si bacteriile din zonele greu accesibile periajului si atei dentare.

De ce sunt necesare controalele periodice?

Intalnirile periodice cu medicul dumneavoastra dentist sunt necesare deoarece acesta va verifica daca:

  • Va pastrati implanturile şi lucrarile protetice curate;
  • Gingiile si osul sunt sanatoase;
  • Lucrarile protetice sunt corect adaptate.

Vizitati-va medicul dentist la fiecare 6 luni sau chiar mai des, in functie de necesitatile dumneavoastra individuale.

Foarte important:

Succesul pe termen lung al implanturilor si lucrarii protetice depinde de:

  • Igiena orala exemplar intretinuta;
  • Un angajament de intretinere pe viata;
  • Cooperarea dumneavoastra.

Daca se retentioneaza mancare si microbi in jurul implanturilor si pe proteza:

  • Gingiile se vor inrosi, se vor “umfla” si veti simti tensiune. Acest lucru va determina resorbtia osului in jurul implanturilor, iar in timp veti pierde unul sau maim multe implanturi.
  • Resturile alimentare pot cauza si respiratie urat mirositoare (halena).

Bijuterie dentara - Swarovski

Ultima tendinta in domeniu modei reprezinta aplicarea a doua bijuterii dentare...

Citeste

Gutierele dentare de protectie

Бруксизм – это заболевание, которому характерны такие симптомы...

Citeste

Gutiera de protectie pentru sportivi

Gutierele de protectie trebuie sa fie un element important in echipamentul sportiv...

Citeste

Contacteaza-ne

Suna acum si primeste o consultare telefonica gratuit !

Expediaza-ne un mesaj